Expo 7 juni tot 22 juli – Khairzul Ghani

Over de kunstenaar.

Khairzul is de huidige winnaar van de prestigieuze Nederlandse Portretprijs.

Zijn kenmerkende stijl en benadering van het onderwerp portretkunst, werden erkend door een jury bestaande uit 7 personen tijdens het langdurige en zorgvuldige evaluatieproces van de prijs. Hieronder volgt een fragment uit het juryrapport van het portret dat de Nederlandse Portretprijs heeft gewonnen:

“Voor de overall winnaar in de tweedimensionale categorie van de Nederlandse Portretprijs: De jury was unaniem van mening dat dit portret met zijn kleine formaat groots is geschilderd. Ik citeer hier enkele superlatieven die door de leden van de jury zijn genoemd en zijn opgetekend: ‘gewaagde kleurencombinatie, gecontroleerde expressie, met vaart geschilderd, dynamisch gebruik van het penseel; alles klopt in dit werkje, zowel van dichtbij als van een afstand. ‘Een sterk, goed opgebouwd portret met een interessant perspectief.’ De prijs in de categorie tweedimensionaal wordt toegekend aan “Subconsciously Awake” van Khairzul Ghani.

Khairzul werkt voornamelijk in olieverf en is gespecialiseerd in portret-, figuratieve en landschapsonderwerpen. Hij drukt en interpreteert zichzelf door zijn gebruik van heldere kleuren, lijnen en texturen, die worden beïnvloed door het fauvisme, expressionisme en postimpressionisme. Zijn schilderijen benadrukken voortdurend een overvloed aan levendige kleuren en expressieve bewegingen, maar elke centimeter canvas krijgt voldoende zorg en functionaliteit.

Zijn Zuidoost-Aziatische etniciteit en technische expertise hadden een enorme invloed op zijn zelfexpressie, wat duidelijk tot uiting kwam in de kleuren en complexiteit van zijn werken. Zijn stijl is geëvolueerd sinds 2012, toen hij begon te werken als fulltime kunstenaar, maar weerspiegelt altijd dezelfde ambitie om zichzelf op zijn eigen unieke manier uit te drukken. Hij bewondert kunstenaars, en streeft ernaar kunstenaar te zijn, die niet bang is om grenzen of tradities uit te dagen.

Khairzul Ghani werd geboren in 1974 in Johor, Maleisië en woont en werkt sinds 2012 in Harderwijk, Nederland. www.khairzul.com

Over de expositie

Van 7 juni tot 22 juli 2024

Tijdens deze periode wordt de galerie ook gebruikt als atelier door de kunstenaar! Hij zal daar dan verschillende opdrachten, landschappen én portretten, op doek gaan zetten.

https://www.facebook.com/share/p/hDM4cBRkjMaxhpEi
Ook het schilderij ‘Straat van Sevenhuysen, Harderwijk is nu te bezichtigen op de expositie in de galerie.
Het schilderij is inmiddels verkocht en wordt als opdracht door de huidige bewoners van het pand, door Khairzul in de galerie vanuit een andere hoek opnieuw geschilderd.

Dagelijks te bezichtigen, eventueel op afspraak via tel.nr. 06 5267 2593

Een greep uit het werk